Ons raadslid Sieta Koet-Minis nam het initiatief om Amersfoort op deze manier nee te laten zeggen tegen geweld tegen vrouwen en kinderen.
Waarom ben ik de politiek ingegaan?
Politiek heeft mij altijd al aangetrokken, zowel landelijk als lokaal. De lokale politiek trekt mij aan omdat je in je eigen stad concrete resultaten kunt boeken. Ik heb de afgelopen jaren de politiek in Amersfoort goed gevolgd en vind dat het beter moet. Er is te veel gebeurd in de achterkamertjes op het Stadhuis, zonder vooraf naar het belang en de kennis van bewoners te vragen en daar rekening mee te houden. Dat moet echt anders de komende jaren zodat bewoners niet het gevoel hebben dat er achter hun rug en buiten het zicht besloten wordt. De stad is van haar bewoners! Dat uitgangspunt motiveert mij.
Waarom politiek ingegaan?
Zowel privé als zakelijk heb ik moeite als mensen kritiek leveren zonder dat ze alternatieven aandragen of inspanningen leveren om zaken te verbeteren. En datzelfde geldt voor de lokale politiek. Als je het idee hebt dat zaken anders kunnen, kun je ervoor kiezen om daar een actieve bijdrage aan leveren. In de afgelopen jaren wordt me steeds beter duidelijk dat dat nodig is en dat een goed bestuur gebaat is bij transparantie.
Waarom ben ik de politiek ingegaan?
Ik kan erg slecht tegen ongelijkheid en of ongelijke behandeling. Afgelopen jaren heb ik helaas moeten toezien hoe sommige keuzes in de Amersfoortse politiek gemaakt worden. Hierbij werden niet altijd alle belangen netjes tegen elkaar afgewogen en werd er te gemakkelijk voorbij gegaan aan de belangen van diegene die niet de juiste weggetjes wisten te bewandelen of niet de juiste mensen kenden. Daar kan ik me ernstig aan storen en dan zie ik dus een uitdaging. Graag wil ik me inzetten om de balans te herstellen.
Met het Collegebesluit van 2 november 2021 heeft het College zichzelf de opdracht gegeven om een participatietraject zonnevelden Over de Laak op te starten voor het bepalen van locaties en specifieke gebiedsvoorwaarden voor de realisatie van zonnevelden in het gebied Over de Laak.
In het huidige coalitieakkoord is een wens opgenomen om zonnevelden in gebied over de laak aan te leggen voor duurzame energieopwekking. Er ligt geen Raadsbesluit aan ten grondslag.
‘Het blijft mijn ambitie dat de raad niet tot in detail bepaalt hoe de gemeente eruitziet, maar dat de gemeente Amersfoort vorm krijgt in samenspraak met de inwoners’
Waarom ben je de politiek in gegaan?
Mijn levenservaring als officier bij de Koninklijke Luchtmacht en de uitzending, als blauwhelm naar Zuid-Soedan, wil ik gebruiken om de Amersfoortse samenleving veiliger, leefbaarder en socialer te maken.
Amersfoort2014 zet zich sinds 2014 in voor een betere gemeente Amersfoort. Een gemeente waarin meer naar de inwoners wordt geluisterd, meer logische samenhang zit in de plannen van de overheid en waar weloverwogen met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Ons programma voor #GR2022 staat online. Lees het hier.
Onze uitgangspunten
Waarderen, verbinden en ruimte geven
Amersfoort2014 vindt het belangrijk dat kennis en kunde van de inwoners benut en vooral ook gewaardeerd worden. De tijd dat de gemeentelijke overheid alles beter wist, is voorbij. Sterker nog: de bij inwoners aanwezige kennis en expertise worden onvoldoende benut.
‘De afgelopen jaren merk ik dagelijks hoe belangrijk een partij als Amersfoort2014 is in de gemeenteraad’
Lijsttrekker en huidig fractievoorzitter van Amersfoort2014 is sinds de oprichting betrokken bij dé lokale partij van Amersfoort. Hij trapt deze serie af waarin we de eerste vijf kandidaten een aantal vragen stellen.
Waarom ben je de politiek ingegaan?
De beslissing voor de bouw van een nieuw stadhuis wordt onder andere gemotiveerd vanuit de slechte energieprestatie van het huidige stadhuis. Dit motief wordt onder andere opgevoerd in het Raadsvoorstel en -besluit Toekomst Stadhuis van 2019. Op de website van de gemeente Amersfoort (https://www.amersfoort.nl/toekomst-stadhuis-2.htm) staat onder het kopje “Is een nieuw stadhuis nodig?” de volgende motivatie:
De begroting creëert een positief beeld van de financiële positie van de gemeente. Dit is echter niet het eerlijke verhaal. Het eerlijke verhaal is dat in de afgelopen jaren onder de coalitie pakken papier voor plannen voor ongerealiseerde warmtenetten in rook zijn opgegaan, de aanbesteding voor de westelijke rondweg is mislukt en de gemeente een forse claim van een projectontwikkelaar boven het hoofd hangt.
Door Menno Fousert aangevoerde lijst vol kandidaten die opkomen voor Amersfoorts belang.
De lokale partij Amersfoort2014 is in maart 2022 toe aan haar derde deelname aan de verkiezingen. Na in 2018 van één naar drie zetels te zijn gegroeid is de partij met een positieve en daadkrachtige bijdrage aan Amersfoort niet meer weg te denken uit de gemeenteraad. Lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Menno Fousert werd reeds afgelopen zomer door de leden gekozen, inmiddels zijn de eerste 13 kandidaten van de lijst bekend. Een lijst vol Amersfoorters die zich maar wat graag vastbijten in de opgaven voor de stad.
De gemeenteraad zal op 21 september 2021 nog moeten instemmen met deze voordracht.
door Jeroen de Valk - 4 september 2021
Begin jaren ’80 was Ben Stoelinga (1950) docent op de toenmalige Lagere Technische School Don Bosco in zijn woonplaats Leusden. Hij gaf er Nederlands en maatschappijleer. Leusden was lange tijd een agrarische gemeente, maar de sfeer veranderde met de komst van nieuwe wijken. In het stadhuis bleef alles echter bij het oude. ,,De dienst werd als vanouds uitgemaakt door het CDA en een paar herenboeren. Die namen de beslissingen achter gesloten deuren, met een sigaartje en een borreltje erbij.’’
Lees het gehele artikel op De Stadsbron: Scheidend raadslid Ben Stoelinga: 35 jaar strijd tegen de achterkamertjes
Na lang wikken en wegen heb ik in deze zomervakantie besloten om per 21 september 2021 mijn raadslidmaatschap in Amersfoort te beëindigen. Ook heb ik het bestuur van Amersfoort2014 laten weten geen nieuwe termijn als raadslid te ambiëren in de volgende raadsperiode 2022-2026.
De ledenvergadering van Amersfoort2014 heeft uit haar midden een nieuwe voorzitter gekozen.
Frank Kwanten, Amersfoorter sinds 2015, neemt het stokje over van Martin Stoffer. Hij kijkt ernaar uit met een partij van betrokken Amersfoorters het geluid van Amersfoort2014 te laten horen en samen met het bestuur de vereniging verder uit te bouwen.
De leden van Amersfoort2014 hebben de huidige fractievoorzitter, Menno Fousert gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.
De fractie van Amersfoort2014 constateert wederom dat het college al jaren niet voldoet aan de informatieplicht aan de gemeenteraad. Dat is vorig jaar ook door deskundigen, waaronder prof. Voermans, geconstateerd en op papier gezet! Het college frustreert en bemoeilijkt daardoor bewust en stelselmatig het controlerende werk van raadsleden!