Het college heeft op 20 december 2022 het verzoek aan de gemeenteraad gedaan om de besluitvorming over het ontwikkelkader Nijkerkerstraat Oost & West van de agenda te halen. Terecht wat ons als Amersfoort2014 betreft! Maar, zijn de problemen daar nu mee opgelost? Helaas niet. Ons raadslid Thomas van der Eerden had graag tijdens de betreffende raadsvergadering van 20 december 2022 van de mogelijkheid gebruik gemaakt om het college (procesmatige) tips mee te geven voor het vervolg. Deze gelegenheid werd hem door de voorzitter, de burgemeester, ontnomen.
Amersfoort2014 betreurt het sowieso dat inwoners steeds minder vertrouwen hebben in de overheid. Zo ook in de gemeente. De gemeente is er immers voor de inwoners en niet andersom. Het helpt dan niet om er een ‘krakkemikkige’ inwonersparticipatie op na te laten. Thomas van der Eerden vertelt: “Zo’n 4 jaar geleden, december 2018, heb ik als inwoner gebruik gemaakt van mijn spreekrecht. Ik heb toen namens een groep inwoners ons ongenoegen geuit over hoe invulling was gegeven aan inwonersparticipatie. Die was bedroevend!”
We kunnen dus niet anders dan zien dat de inwonersparticipatie in al die tijd weinig is veranderd. En dat vinden wij jammer. Er zijn veel brieven ontvangen van inwoners aan of dichtbij de Nijkerkerstraat. Er is weinig vertrouwen in de inwonersparticipatie. Op 7 december jl. was er een participatieavond. Inwoners die erbij waren, kregen maar 4 dagen de tijd om op de gegeven presentatie en toelichting schriftelijk te reageren. De informatie was nog onvolledig ook. Het verslag van de participatieavond kregen de raadsleden pas vlak voor de raadsvergadering van 20 december jl..
Het is niet de eerste keer dat inwonerparticipatie het onderspit delft en bijna weggemoffeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Kelvinstraat-Bosweg-Rémaumurstraat eerder dit jaar… Voor een college die uitgaat van de kracht van de samenleving en met inwoners wil samenwerken, aldus het coalitieakkoord, hadden we toch iets meer verwacht.
Aanloop naar het besluit
Op 6 december 2022 zijn de raadsleden in een ronde geïnformeerd en werd, onder tijdsdruk, gevraagd om een voorgenomen besluit te steunen. Thomas: “Achteraf bezien zijn we slechts beperkt geïnformeerd, nu blijkt dat op 22 november 2022 een brief is gestuurd met daarin het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door Omnia. Hierin stonden 4 opties uitgewerkt. De inwoners van de Nijkerkerstraat kregen er tijdens de participatie avond op 7 december jl. maar 1 te zien! Waarom maar 1? Waarom niet alle 4?. Uit de brieven ontvangen van bewoners moeten we opmaken dat de participatie avond wat bewoners betreft bepaald geen succes was.”
Raadsvergadering van 20 december 2022
In de voorbereiding op de raadsvergadering stoeide Thomas met de vraag of en hoe hij hier nu weer functioneel boos over moet worden, terwijl we allemaal weten dat boos worden niet helpt. Want, waarom worden inwoners niet op de juiste wijze én tijdig betrokken? Waarom krijgen raadsleden niet tijdig de volledige informatie van de twee verantwoordelijke wethouders? Thomas: “Toen ik mij dit afvroeg, hoorde ik op de achtergrond Ed Sheeran en Taylor Swift, The Joker & The Queen. Dat is natuurlijk een satirische vergelijking, maar wel eentje die uiting geeft aan de frustratie en boosheid zoals ook inwoners en raadsleden zich behandeld voelen: worden we met een foute grap in de maling genomen door de gemeente die vanuit de hoogte haar burgers informeert wat al dan niet het beste is?”
Het agendapunt werd van de agenda gehaald. Nogmaals, zeer terecht. Thomas van der Eerden staat, net zoals de rest van Amersfoort2014, volledig achter wat ook in het coalitieakkoord is genoemd, namelijk het samenwerken vanuit een open houding en vertrouwen in elkaar. Hoort daar ook niet bij om als college open te staan voor procesmatige beschouwingen/tips? Thomas van der Eerden vindt van wel, maar kreeg daartoe niet de mogelijkheid van de voorzitter. “Je probeert je in een raadsvergadering te uiten en vervolgens word je door de voorzitter afgekapt. Het was immers toch echt niet de bedoeling om hierover een inhoudelijk punt te maken. Ik vat dat op als ‘we halen het van de agenda en zwijgen er verder over’.” aldus Thomas. Hij vervolgt: “Door erover te zwijgen ontneem je jezelf de kans om te verbeteren. Sterker nog: je loopt de kans dat het alleen maar erger wordt!”
Rol van de gemeenteraad
Het is de rol van de gemeenteraad om het gevoerde beleid te controleren. Het college zou toch als eerste toezicht moeten houden op de uitvoering van het beleid? Zij geven immers invulling aan de door de gemeenteraad gestelde kaders van het beleid. Zo had dit voorstel nooit zo aan inwoners en de gemeenteraad gepresenteerd mogen worden. Thomas: “Het is mijn inziens de verantwoordelijkheid van het college om hier vroegtijdig toezicht op te houden en in te grijpen waar nodig. Juist vanuit die openheid en samenwerking die het college beoogt.”
Vervolg
Wij rekenen erop dat in een aanstaande commissievergadering een breed gedragen plan voor de Nijkerkerstraat Oost & West gepresenteerd zal worden. Hier zal dan duidelijk in naar voren moeten komen hoe de inbreng van inwoners is meegenomen, waarbij de inwoners zich ook daadwerkelijk herkennen. Zo voorkomen we situaties waarin inwonersparticipatie enkel en alleen een vinkje op een to-do-lijstje is.
Afsluitend vertelt Thomas: “Ik hoop dus dat deze situatie en satirische vergelijking de wethouders doet realiseren dat DIT echt beter moet: betere inwonersparticipatie en betere informatieverstrekking naar de gemeenteraad!”
We blijven deze zaak op de voet volgen. Als u ideeën of zorgen hebt, kunt u die met ons delen.
Gemiste kans vinden wij!