Amersfoort2014 zet zich sinds 2014 in voor een betere gemeente Amersfoort. Een gemeente waarin meer naar de inwoners wordt geluisterd, meer logische samenhang zit in de plannen van de overheid en waar weloverwogen met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Ons programma voor #GR2022 staat online. Lees het hier.
Onze uitgangspunten
Waarderen, verbinden en ruimte geven
Amersfoort2014 vindt het belangrijk dat kennis en kunde van de inwoners benut en vooral ook gewaardeerd worden. De tijd dat de gemeentelijke overheid alles beter wist, is voorbij. Sterker nog: de bij inwoners aanwezige kennis en expertise worden onvoldoende benut.
Gemeente stelt zich dienstbaar op
De inwoners van Amersfoort staan centraal, niet het gemeentebestuur, de politici of de ambtenaren. De afgelopen jaren streden wij onder meer voor minder wethouders en minder externe inhuur, meer transparantie en een beter financieel beleid van de gemeente. Vanaf 2022 moet het weer gaan over de stad, de wijk, de buurt en de inwoners.
Bewoners in de wijken staan centraal
De afgelopen jaren heeft de raad beslissingen genomen waarvan de gevolgen nadelig zijn uitgepakt, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de buurthuizen. De kracht van de stad ligt in de wijken en de buurten.
Onze speerpunten 2022-2026
In het programma dat voorligt kijken wij vooruit naar een nieuwe periode waarin we een bijdrage willen leveren aan een prettige en daadkrachtige gemeente voor de Amersfoorters. Een gemeente met een open blik naar de toekomst en oog voor het rijke verleden. Ook onze eigen inspanningen uit de afgelopen periode komen aan bod omdat we niet vooruit kunnen zonder rekenschap te houden met het verleden.
Wij willen met dit programma richting geven aan de komende raadsperiode. Met onderstaande speerpunten gaan we de verkiezingen in:
Jeugd en onderwijs op één
Amersfoort is een heerlijke plek om te wonen. Laten we die plek doorgeven aan een volgende generatie.
We betrekken de jeugd daarom bij de toekomst en het beleid van de gemeente. Ook zetten we de gezondheid van de jeugd voorop, zowel mentaal als fysiek.
Meer ruimte voor tijdige inbreng en initiatieven van inwoners en ondernemers
We waarderen de kennis, vaardigheden en inzet van inwoners en ondernemers in hun eigen (leef)omgeving. We stimuleren initiatieven vanuit de bevolking en nemen deze serieus mee in de besluitvorming.
Plannen maken we samen met onze inwoners. Planontwikkeling doen we niet enkel voor de inwoners, maar nadrukkelijk met onze inwoners. De samenhang van plannen en de impact die de plannen hebben op de leefbaarheid moeten centraal staan.
Betaalbare woningen
Een dak boven het hoofd is een recht voor iedereen. Betaalbare woningen zijn van groot belang om Amersfoort leefbaar en toegankelijk te houden. Wij zijn voor het bevorderen van een huizenmarkt die werkt voor de mensen die in de beschikbare huizen willen wonen: aansluiten op het beleid van de grote steden om beleggers te weren van de woningmarkt. Het slopen en verkopen van sociale huurwoningen moet gestopt worden.
Goed financieel beheer
We streven naar betaalbare basisvoorzieningen voor inwoners en voor een zorgvuldige omgang met gemeenschapsgeld. We pleiten bijvoorbeeld voor minder inhuur van externen, minder wethouders, geen nieuw/groots stadhuis en minder grote projecten zonder duidelijke noodzaak zoals de Westelijke Ontsluiting.
Democratie en transparant bestuur
We blijven ons inzetten voor betere participatie, een goede dienstverlening en meer (aandacht voor) democratie vanuit de gemeente. Dit betekent een transparant bestuur met ruimte voor inspraak en debat.
Middelen als een gelote burgerraad, kinderwijkraden en goed gedragen wijkwoonplannen moedigen we aan. De democratie ligt op straat. Wethouders moeten zichtbaar zijn in de wijken en toegankelijk zijn voor onze inwoners.
Een schone, veilige en groene leefomgeving
We vinden dat verduurzamen zowel moet gaan over vandaag als over morgen. We werken met urgentie aan meer groen, biodiversiteit, gezondere lucht voor Amersfoorters, beweegvriendelijkere openbare ruimte, meer ruimte voor mensen en aandacht voor een toekomstbestendige balans tussen mens en natuur.