Inmiddels blijkt dat vele gemeenten in Nederland bewust een digitaal, eigentijds en actief WOB-informatiebeleid voeren. Zo is op de website van de gemeente Utrecht inhoudelijke informatie te vinden over WOB-verzoeken onder Bestuur en Organisatie/Openbaar gemaakte informatie na WOB-verzoeken. ‘Op deze manier’, zo schrijft de gemeente Utrecht, ‘kan iedereen die informatie bekijken’.
Uiteraard worden op de websites van de betreffende gemeentes de persoonsgegevens van de WOB-verzoeker onleesbaar gemaakt (AVG). Inwoners en betrokkenen kunnen daardoor met behulp van filters uitgebreid en compleet zoeken in WOB-verzoeken, documenten en veelgebruikte WOB-onderwerpen.
Een aanrader voor onze stad!
Voor meer informatie: zie de websites van o.a.de gemeenten Utrecht en Amsterdam.
- Is het college op de hoogte van het feit dat steeds meer gemeenten (o.a. Utrecht en Amsterdam) een actief WOB-informatiebeleid voeren?
- Wat is de mening van het college over de wijze waarop deze voorbeeldgemeenten hun inwoners en andere betrokkenen informeren over en inzage geven in WOB-verzoeken die zijn gedaan?
- Is het college bereid om ook voor onze inwoners, gemeenteraad en andere betrokkenen een digitaal, eigentijds en actief WOB-informatiebeleid te voeren?
- Zo nee, waarom niet?
- Graag ontvangt de fractie van Amersfoort2014 alvast een geanonimiseerd overzicht van WOB-verzoeken die gedaan en uitgevoerd zijn in de periode maart 2018 tot op heden
(voorzien van datum, onderwerp, fase van afhandeling en categorie: media-particulier-bedrijf-instelling). Is het college daartoe bereid? - Zo nee, waarom niet?