In Binnenlands Bestuur van 7-2-2020 wordt verslag gedaan van een onderzoek van databureau Kurtosis (voorheen Scope Onderzoek) onder dertien gemeentes in Nederland over het (zorgelijke) declaratiegedrag van zorgaanbieders. Daaruit komt naar voren dat gemeenten pas laat de kosten in beeld krijgen. Daardoor beschikken gemeentes pas laat over de werkelijke kosten van de zorg, waardoor tijdig sturen op de kosten onmogelijk is. Ook in Amersfoort is dat probleem door het college meerdere keren aangekaart bij de gemeenteraad. Dit declaratiegedrag blijkt zich vooral te manifesteren bij de Jeugdzorg. Ook bij de WMO worden gemeentes vaak verrast door tegenvallers door gebrek aan inzicht in de instroom. Het is volgens Kurtosis belangrijk dat de zorgaanbieders het proces van melden en factureren strakker laten verlopen: melden na vijf dagen en declareren binnen dertig dagen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 15% van de zorgaanbieders financieel in de gevarenzone bivakkeert. Ook blijkt dat bij 6% van de zorgaanbieders sprake is van opmerkelijke cijfers over hoge winsten of een zeer laag aandeel personeelskosten.
Vragen:
- Is het College op de hoogte van de resultaten van het onderzoek van Kurtosis over het nalatige declaratiegedrag van zorgaanbieders? Zijn de conclusies herkenbaar?
- Is de gemeente Amersfoort ook betrokken geweest bij dit onderzoek? Zo ja, kunnen wij inzage krijgen in de Amersfoortse scores?
- Welke termijnen hanteert de gemeente Amersfoort voor de meldingen en de declaraties van zorgaanbieders? Hoeveel bedrijven (%) hielden zich in 2017 en 2018 aan deze termijnen en hoeveel aanbieders overschreden deze termijnen?
- Welke maatregelen heeft het college tegen aanbieders genomen die (stelselmatig) de termijnen overschreden? Hoeveel bedrijven zijn aangesproken (schriftelijke en/of schriftelijk ) over hun nalatige declaratiegedrag in 2017 en 2018 en met welke gevolgen? Hoeveel zorgaanbieders die stelselmatig de termijnen overschreden in voorgaande jaren bieden in 2019 nog zorg aan in Amersfoort?
- Uit onderzoek blijkt dat 15% van de zorgaanbieders financieel in de gevarenzone bivakkeert. Welke percentage was dat in Amersfoort in 2017 en 2018? Welke maatregelen zijn er tegen deze aanbieders genomen? Welk instrument gebruikt de gemeente Amersfoort om te checken of een aanbieder een gezond financieel bedrijf is?
- Hoeveel zorgaanbieders die in 2019 zorg aanbieden in Amersfoort vallen onder financieel risicovolle bedrijven? Hoe houdt de gemeente deze bedrijven in de gaten?
- Landelijk is er in 6% sprake van opmerkelijke cijfers over hoge winsten of een zeer laag aandeel personeelskosten. Hoeveel aanbieders (%) betrof dat in Amersfoort in 2017, 2018 en 2019? Welke maatregelen zijn er tegen deze aanbieders genomen en met welke gevolgen?