• tekentafel004.png
  • tekentafel003.png
  • tekentafel006.png
  • tekentafel001.png
  • tekentafel005.png
  • tekentafel002.png
Leefomgeving

Ik vind dat kleinschalige initiatieven zeker ondersteund moeten worden, vooral met flexibiliteit vanuit de gemeente. Maar alles moet wel passen binnen een totaalplaatje. Kleinschalige projecten kunnen grootschalige effecten hebben, dus waar wil je als stad naartoe werken? Kortom; je hebt een visie nodig.

Die visie is voor mij een inclusieve stad, waar geluisterd wordt naar bewoners en een groene (letterlijk!) leefomgeving.

Luisteren naar burgers betekent overigens niet 'doen wat de burger wil'. Je ziet vaak dat een bewoner graag iets wil, maar de consequenties daarvan niet of nauwelijks kan of wil inzien. Daar ligt de taak voor de gemeente om het grotere plaatje te zien, maar vervolgens ook aan de burger uit te leggen waarom de keuze gemaakt wordt zoals hij is. Dat laatste ontbreekt het nogal eens aan.

Kerntaken / grootste uitdagingen die ik zie voor de komende jaren:

  1. We moeten ons laten leiden door mensen met inhoudelijke kennis op de juiste onderwerpen. Politiek is er om afwegingen te maken, maar die moet wel gevoed worden door correcte en complete informatie.
  2. Serieus werk maken van het vergroenen van de stad, om hittestress te voorkomen en de insectenpopulatie op orde te krijgen. Hierbij is het belangrijk om niet alleen te kiezen voor hitte-bestendige beplanting. De insecten en dieren in Nederland zijn afhankelijk van beplanting die van oudsher in Nederland te vinden waren. Als je overstapt op zuid-Europese beplanting, ontstaat er een mismatch tussen bijvoorbeeld de bloesem van een boom en de activiteit van een bij.
  3. Grootschalig isoleren. We hebben veel rijtjeswoningen in Nederland, maar die zijn vaak een mengel van koop en huur, waardoor een hele rij in 1x aanpakken niet gaat zonder centrale sturing. Daar liggen enorme kansen. Zeker als de gemeente dat combineert met interessante leningen gekoppeld aan het huis, niet aan de persoon.
  4. Lokale energie-opslag om het centrale elektriciteitsnet te ontzien. Je kunt bijvoorbeeld denken aan wijk-accu's.
  5. Niet op de zaken vooruit lopen. Voorbeeld: de gemeenteraad heeft goedgekeurd dat bij nieuwbouw er slechts 0,5 parkeerplek per huis aangelegd gaat worden, omdat er in de toekomst (mogelijk!) meer deelvervoer gebruikt wordt. Dit strookt totaal niet met de realiteit van de dag; overal in de stad zijn enorme parkeerproblemen, terwijl daar al meer dan die 0,5 plek per huis beschikbaar is. Het zou kunnen dat er over 10-20-30 jaar meer deelvervoer plaatsvindt, maar tegen die tijd kan zo'n parkeerplaats alsnog een bloemperkje worden zou ik zeggen.
  6. Zie verkeersstromen als compleet netwerk door de stad. Typisch een 'masterplan' onderwerp. Beperken van de doorstroming op plek A zal automatisch zorgen voor meer verkeer op plek B.
  7. Stoppen met het nieuwe stadhuis. Danwel het huidige stadhuis renoveren, danwel een sobere nieuwbouw. Het huidige plan is buiten alle proporties.

 

Wijk: Soesterkwartier

Afval en rommelgemeentelijke zaken leefomgevingveiligheidvergroenenWonen 

A2014 Logo 6393x1200
mail.pngfacebook.pnginstagramyoutube.pngtwitter.png
mail.pngfacebook.pnginstagramyoutube.pngtwitter.png