A2014 nieuws

De waarde van een vast contract

stadhuisAmersfoort2014 heeft de afgelopen jaren voortdurend via algemene beschouwingen, schriftelijke vragen en discussies laten weten dat de gemeente Amersfoort veel te veel personeel extern inhuurde. Dat kost niet alleen structureel veel meer geld (jaarlijks tussen de 2-3 miljoen euro meerkosten personeel), maar het betekent ook structureel verlies van deskundigheid bij het vertrek van de externen.
 
Amersfoort2014 heeft al die jaren ook aangegeven dat er altijd ruimte moet zijn om speciale expertise, die niet aanwezig is bij de gemeente, in te huren (de zgn. flexibele schil). Tot op heden heeft het college steeds geweigerd om jaarlijks streefcijfers op te nemen inzake het gewenste percentage inhuur van extern personeel. Amersfoort2014 denkt daarbij aan  maximaal 5%  externe inhuur per jaar van het totale personeelsbestand.
 
In een artikel in VNG magazine van 22 november 2019 onder de titel "De waarde van een vast contract” komt wethouder Kraanen aan het woord namens de gemeente Amersfoort. Amersfoort2014 is blij met een aantal uitspraken van de wethouder in dat artikel (met name over het verminderen van de inhuur van externen),  maar een aantal uitspraken roept ook vragen op.

Vraag 1:
Uitspraak wethouder: “Wij willen een aantrekkelijke werkgever zijn voor jonge ambtenaren. Daar hoort een vast contract bij. Wij zetten daarom in op zoveel mogelijk mensen in vaste dienst". Ook staat er in het betreffende artikel dat 20% van het personeel in Amersfoort werkt op inhuurbasis. Kan de wethouder aangeven naar welk percentage het college streeft in de komende jaren 2020-2021 en 2022?
 
Vraag 2:
Kan de wethouder aangeven wat een percentage van 5% externe inhuur per jaar aan euro’s oplevert  in vergelijking met de huidige 20% ( het gat dus om de meerkosten voor extern personeel t.o.v. vast personeel)?
 
Vraag 3:
Per 1-1-2020 treedt de ‘Wet normalisering rechtspositie ambtenaren’ in werking. Dat betekent dat nu ook de Wet Arbeidsmarkt gaat gelden voor overheidsmedewerkers. Het gebruik van flexibele contracten moet daardoor worden ontmoedigd. Wat gaat dit per 1-1-2020 betekenen voor het beleid van het college inzake de inhuur van externen en flexibele contracten? Op welke wijze gaat het college deze ontmoediging realiseren? Welke doelen worden daarvoor gesteld in 2020-2021 en 2022?
 
Vraag 4:
In het artikel zegt de wethouder: "Er zijn partijen in de raad die vinden dat we naar 100% vaste krachten moeten". Amersfoort2014 heeft altijd verklaard er niet op tegen te zijn dat er bij gebrek aan expertise soms externen moeten worden ingehuurd. Amersfoort2014 is dus niet een van die partijen die vinden dat we naar 100% vaste krachten moeten.Welke andere politieke partijen worden hier dan bedoeld door de wethouder?
 
Vraag 5:
Wanneer krijgt de gemeenteraad inzage in het nieuwe beleid (inclusief streefcijfers) inzake externe inhuur en flexibele contracten na 1-1-2020?
 
Ben Stoelinga
schrvragen
motie
verkiezingsprgr
departij
A2014 Logo 6393x1200
mail.pngfacebook.pnginstagramyoutube.pngtwitter.png
mail.pngfacebook.pnginstagramyoutube.pngtwitter.png