A2014 nieuws

Financiering De Driehoek

De DriehoekHieronder het antwoord van het college van B&W op feitelijke vraag 84 over de financiering van wijkcentrum De Driehoek in het Leusderkwartier (behorende bij de begrotingsbehandeling 2020-2024), die op 5 november aan de gemeenteraad is gestuurd:

‘Kwintes huurt De Driehoek van SRO. SRO huurt dit pand van de gemeente. Kwintes heeft de afgelopen jaren een exploitatietekort voor wijkhuis De Driehoek. Na overleg met de gemeente is besloten dat zij een deel van hun exploitatieoverschot 2015 op Beschermd Wonen konden inzetten om dit tekort voor 3 jaar te dekken. Dit overschot was in 2015 ontstaan door contractafspraken, waarbij er meer middelen aan Kwintes beschikbaar zijn gesteld, dan waarvoor zij begeleiding hebben geboden.
Daarnaast is Kwintes verzocht actief alternatieve financieringsvormen te zoeken om het exploitatietekort terug naar 0 te brengen, bijvoorbeeld door onderhuur en het aanbieden van betaalde dagactiviteiten. De subsidieregeling ondersteuning wijkcentra is in 2018 ingevoerd voor 5 wijkcentra. Er is afgesproken dat deze regeling geëvalueerd gaat worden in 2020. Tot die tijd kan deze regeling niet gewijzigd worden en niet voor andere wijkcentra worden open gesteld. Kwintes heeft wel de mogelijkheid om activiteiten voor de wijk te organiseren in De Driehoek en daar subsidie voor aan te vragen bij Indebuurt033. Dat heeft Kwintes de afgelopen jaren voor verschillende activiteiten gedaan en daar ook subsidie voor gekregen’.
 
Over bovenstaande antwoord van het college van B&W gaan de volgende schriftelijke vragen van Amersfoort2014 en de ChristenUnie.
 
Vraag 1:
Kwintes huurt De Driehoek van SRO. SRO huurt dit pand van de gemeente. Hoeveel huur betaalt Kwintes aan SRO? Hoeveel huur betaalt SRO aan de gemeente?
 
Vraag 2:
In het gemeentelijk vastgoedbeleid is bepaald dat we van maatschappelijke gebruikers van maatschappelijk vastgoed een kostendekkende huurprijs vragen en van commerciële gebruikers een marktconforme huurprijs vragen. Wordt Kwintes behandeld als een maatschappelijke of commerciële gebruiker?
 
Vraag 3:
Hoe is de hoogte van de huurprijs bepaald? Stel dat Kwintes een marktconforme huurprijs betaalt, hoe is de berekening tot stand gekomen om de hoogte van deze huurprijs te bepalen? Welke panden werden vergeleken met De Driehoek om te komen tot deze huurprijs?
 
Vraag 4:
Uit welke kosten is de huurprijs opgebouwd? Is onderhoud en renovatie deel van de huurprijs? Welke rol spelen de boekwaarde, investeringen of afschrijvingen in het bepalen van de huurprijs? Graag specificeren.
 
Vraag 5:
Bij een werkbezoek aan De Driehoek hebben we geconstateerd dat het gebouw gedateerd is en achterstallig onderhoud kent. De gemeente Amersfoort is eigenaar van het pand. Heeft de gemeente plannen om het pand te renoveren? Zo ja, wanneer en wat zijn de geplande kosten? Zo nee, waarom niet? Zo nee, zou een verlaging van de huurprijs gerechtvaardigd zijn?
 
Vraag 6:
‘Kwintes heeft de afgelopen jaren een exploitatietekort voor wijkhuis De Driehoek. Na overleg met de gemeente is besloten dat zij een deel van hun exploitatieoverschot 2015 op Beschermd Wonen konden inzetten om dit tekort voor 3 jaar te dekken. Dit overschot was in 2015 ontstaan door contractafspraken, waarbij er meer middelen aan Kwintes beschikbaar zijn gesteld, dan waarvoor zij begeleiding hebben geboden.’

Geld voor beschermd wonen is met toestemming van de gemeente door Kwintes ingezet om het exploitatietekort van De Driehoek te dekken voor drie jaar. Om welke bedragen uit het exploitatieoverschot van Beschermd Wonen ging het per jaar in die drie betreffende jaren? Is het voor andere wijkcentra ook toegestaan om overschotten van subsidies van bijvoorbeeld IndeBuurt033 in te zetten voor exploitatietekorten?
 
Vraag 7:
‘Daarnaast is Kwintes verzocht actief alternatieve financieringsvormen te zoeken om het exploitatietekort terug naar 0 te brengen, bijvoorbeeld door onderhuur en het aanbieden van betaalde dagactiviteiten’
 
Is het Kwintes gelukt om alternatieve financieringsvormen te vinden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke en hoe hoog zijn deze jaarlijkse bedragen? Zijn er al afspraken gemaakt met Kwintes hoe het verder moet na het aflopen van de toestemming van de gemeente om op deze wijze de exploitatietekorten te dekken? In welk jaar zal dit zijn?
 
Vraag 8:
‘De subsidieregeling ondersteuning wijkcentra is in 2018 ingevoerd voor 5 wijkcentra. Er is afgesproken dat deze regeling geëvalueerd gaat worden in 2020. Tot die tijd kan deze regeling niet gewijzigd worden en niet voor andere wijkcentra worden opengesteld’

In 2020 wordt de subsidieregeling ondersteuning wijkcentra 2018 geëvalueerd. Gezien de hoogte van de subsidiebedragen en het belang van continering van het wijkwerk in de wijkcentra is het van groot belang dat de wijkcentra (en eventueel ook andere wijkcentra, zoals De Driehoek) tijdig in 2020 vernemen of de subsidieregeling wordt voortgezet en hoe hoog de bijdragen zullen zijn voor de jaren na 2020. Wanneer vindt de evaluatie plaats en wanneer krijgen de wijkcentra definitief uitsluitsel over de vraag of ze wel of niet in aanmerking komen voor deze subsidieregeling?
 
Vraag 9:
Op welke wijze en wanneer wordt de gemeenteraad bij deze evaluatie en de nieuwe subsidieregeling ondersteuning wijkcentra betrokken?
 
Ben Stoelinga
schrvragen
motie
verkiezingsprgr
departij
A2014 Logo 6393x1200
mail.pngfacebook.pnginstagramyoutube.pngtwitter.png
mail.pngfacebook.pnginstagramyoutube.pngtwitter.png