
Amersfoort2014 heeft onlangs tweemaal schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de stelselmatig slechte en onvolledige beantwoording van schriftelijke vragen van bepaalde raadsleden (o.a. Westelijke Ontsluiting, Amerena en MOA). Onlangs ontving Amersfoort2014 de antwoorden van het college. Als een individueel raadslid wil controleren of gemeenschapsgeld goed besteed is, moet het college volgens de gemeentewet alle gevraagde inlichtingen aan dat raadslid verstrekken zodat hij zijn controlerende taak goed kan uitoefenen.
In antwoord op de vragen van Amersfoort2014 zegt het college nu dat er wel grenzen zijn aan de beantwoording van vragen van raadsleden. Er kunnen redenen zijn volgens het college om wel of geen antwoord op vragen van raadsleden te geven: als de vragen aan een ambtenaar een politieke lading hebben, als de vragen te veel inspanning vragen om ze te beantwoorden en als ze te detaillistisch zijn. En als een raadslid ontevreden is over de antwoorden dan legt hij dat volgens het college maar voor aan de gemeenteraad. Hetgeen in de praktijk betekent dat de coalitiepartijen zich, zoals gebruikelijk in Amersfoort, blindelings achter het college scharen en dat een individueel raadslid van een oppositiepartij kan fluiten naar zijn gevraagde inlichtingen.
Amersfoort2014 is geschrokken van de antwoorden van het college. De wettelijke rechten van een individueel raadslid worden door deze discutabele handelwijze van het college flink beperkt. Raadslid Ben Stoelinga van Amersfoort2014 heeft daarom de antwoorden van het college voorgelegd aan hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, dé landelijke autoriteit op het gebied van gemeenteraden en de gemeentewet. Voermans antwoordt: ‘Het ziet er in ieder geval naar uit dat er inderdaad in strijd met de wet wordt gehandeld’.
Stoelinga: ‘ Ik vind het nogal wat dat een autoriteit als prof Voermans met deze uitspraak komt! Dit geeft duidelijk aan dat dit college onwettelijk handelt en individuele raadsleden rechten om inlichtingen te verkrijgen ontneemt. Ongelooflijk!’
Voermans adviseert de fractie van Amersfoort2014 dan ook om de handelwijze van het college voor te leggen aan de Commissaris van de Koning ‘zodat deze het collegebeleid kan doen wijzigen’. Ook adviseert hij de fractie om juridische bijstand in te schakelen en naar de civiele rechter te stappen ‘om het college te dwingen anders te gaan handelen’.
‘Het is toch te gek voor woorden dat een raadslid in Amersfoort naar de rechter moet om zijn eigen gemeentebestuur te dwingen om rechtmatig te handelen en om inlichtingen te verstrekken om je raadswerk te kunnen doen!’, aldus Stoelinga.